В РИОСВ – Велико Търново са постъпили сигнали за оцветяване на

...
В РИОСВ – Велико Търново са постъпили сигнали за оцветяване на
Коментари Харесай

Янтра потече в синьо-лилав цвят в Търново

В Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново са постъпили сигнали за оцветяване на водите на река Янтра в чертите на Велико Търново в синьо-лилав цвят.

От специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда е осъществен оглед по течението на реката от Стамболовия мост към кв. „ Чолаковци “. Обходени са Присовското дере и дерето край „ Терем Ивайло “ ЕООД, където не е открито оцветяване. Проверен е сектора от реката към кв. “Чолаковци ”, където в региона на бившето тролейбусно хранилище е установена колекторна тръба, от която изтича цветната вода.

На място е осъществено пробонабиране от специалисти на РЛ-Велико Търново и разбор на място. Допълнително ще бъде осъществен разбор по индикатори на взетата водна проба в лабораторни условия. На обходените места не е открита умряла риба. Съвместно с „ ВиК Йовковци “ ООД е осъществен оглед на шахтите, в които заустват предприятията в региона и които могат да бъдат възможни източници на замърсяване.

Установено е, че в шахта за битови води, преди заустване в градския колектор, на територията на „ Кроношпан България “ ЕООД постъпват оцветени води в синьо-зелен цвят. Касае се за багра, употребена в произвеждане, която по информация на сдружението е безвредна. Изпускането й в шахтата е прекратено. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново ще предприеме административнонаказателни ограничения към сдружението за откритото нарушаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР